Barion Pixel

SZŐLŐFAJTA

Cuvée

A cuvée szó francia eredetű, magyarosan küvének írjuk. A bor-, illetve pezsgőkészítésben három jelentését különböztetjük meg:

Tartalomjegyzék
1 Cuvée 1. – must
2 Cuvée 2. – alapbor
3 Cuvée 3. – borösszeállítás
4 Jegyzetek
5 Források
6 Külső hivatkozások
Cuvée 1. – must
Cuvée a pezsgőkészítéshez szánt, bogyózott, de zúzatlan szőlőből az első, gyenge sajtolással nyert must.

Cuvée 2. – alapbor
A pezsgőkészítés házasított és egalizált,[1] több, gyengén sajtolt mustból összeállított alapbora. Ez akkor a legalkalmasabb, ha:

savtartalma 7–7,5 g/l,
cukormentes szárazanyag-tartalma 17–20 g/l,
összes kénessav tartalma < 150 mg/l,
alkoholtartalma 10–11%.
Cuvée 3. – borösszeállítás
Ez a jelentése az utóbbi időben terjedt el itthon (alkalmazva az eredetileg a pezsgőkészítésben használt kifejezést).

A „küvé”, két, esetenként többfajta szőlő összeszüretelésével, must vagy bor adott célú összeállításával készült bor.

Hazai klasszikus példája az Egri bikavér, ami általában a Kékfrankos, a Cabernet, a Merlot és a Zweigelt tulajdonságait egyesíti.

Azt, hogy milyen borokat nevezhetünk küvének, korábban a bortörvény 35. § 69/A bekezdése szabályozta. A 35. §-t azonban a 2009. évi XXXIX. törvény 44. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

Cuvée

Itt alkoholos termékeket is árulunk, elmúltál már 18 éves?